Gastcollege @ Haagsche Hogeschool: kennisoverdracht vs ervaringsleer

Een gastcollege verzorgen voor Social Work studenten van de Haagsche Hogeschool ?

JA NATUURLIJK !

De les moest in het teken staan van onze werkzaamheden met betrekking tot identiteitsontwikkeling bij jongeren in de stadse omgeving. Met veel plezier gaven wij op woensdag 13 juni deze les en wat waren de reacties van de studenten toch enthousiast!

Door de ervaring die ik op deed bij Stichting SiStah en de diverse projecten zowel binnenschool als buiten schooltijd, hadden wij een goed vertrek punt om de transformaties binnen het werken met de doelgroep door de jaren heen goed te kunnen benoemen, en daarbij duidelijke praktijkvoorbeelden te kunnen noemen. De boodschap van het gastcollege was, dat daar waar ik vroeger overtuigd was dat kennis overdracht niet het enige middel is om adolescenten in beweging te krijgen. Sterker nog, inmiddels zijn wij van mening dat het vandaag de dag kennisoverdracht op zichzelf niet meer genoeg is om een bijdrage te leveren aan de identiteitsontwikkeling van adolescenten. Kijken naar adolescenten vandaag de dag, heeft het inzetten van ervaringsleren veel meer effect als het gaat om het bewust maken van bepaald gedrag als de ontwikkeling van hun identiteit. Neem onze Experience Academy, dat als middel wordt ingezet, om het gesprek aan te gaan over de groepsindentiteit van een groep, maar ook om naar de individuele rollen te kijken van de groep en welk effect dat met zich mee brengt. Terugkijkend op de jaren dat Lizzy en ik nu met jongeren werken kunnen wij nu stellen dat binnen deze branche out of the box denken belangrijker is dan ooit. De doelgroep verandert snel in behoeftes, waardoor kopiëren - plakken van projecten of zaken ‘not done’ is. Het blijven innoveren is dan ook waar Lizzy en ik enorm van genieten. Let wel, tuurlijk houden wij vast aan onze basis (de identiteitsontwikkeling en mentale weerbaarheid staan voorop) maar de vorm waarin je het giet is steeds anders. Daarbij brengen de stagiaires van de Haagsche Hogeschool altijd vernieuwende input wat maakt dat je met meerdere expertises kan bouwen, wat het eindresultaat extra sterk en uniek maakt. De gastles werd zeer goed ontvangen en zijn momenteel druk bezig met het verwerken van de sollicitaties van de nieuwe stagiaires.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square